неділю, 8 березня 2020 р.

8 Марта: история и традиции праздника

8-marta-istorija-i-traditsii-prazdnika-1
Щороку 8 Березня весь світ відзначає Міжнародний жіночий день. Однак спочатку це свято з'явилося не як день шанування «прекрасної статі», а як день жінок-революціонерок.

Адже історія Міжнародного жіночого дня починається з «маршу порожніх каструль», який влаштували 8 березня 1857 року текстильниці міста Нью-Йорк. Втомлені від нерівноправності і важких умов роботи, жінки вимагали підвищення зарплати, поліпшення умов праці і рівноправності. Звичайно ж, демонстрацію швидко розігнали, але шуму наробити вона таки встигла. Ця подія стали називати Жіночим днем.

Вперше Міжнародний жіночий день був проведений 19 березня 1911 року в Німеччині, Австрії, Данії, Швейцарії, Голландіі.Дата була обрана неспроста: в цей день в 1848 році король Пруссії перед загрозою озброєного повстання дав обіцянку провести реформи, включаючи введення виборчого права для жінок.

Але вже в 1912 році цей день відзначили не 19 березня, а 12 травня. У 1913-му взагалі вийшов повний різнобій: в Німеччині відзначали 12 березня, в Австрії, Чехії, Угорщини, Швейцарії, Голландії - 9 березня, у Франції - 2 березня. Відзначати свято стихійно 8 Марта почали лише з 1914 року. З тих пір він закріпився на цю дату.

Традиції на 8 Березня

Цей день прийнято відзначати в родинному колі, з друзями або рідними. Не обходиться торжество без традиційних квітів для представників прекрасної статі. Чоловіки намагаються приділити увагу кожній важливій жінці в його житті: мамі, сестрі, бабусі, коханій. У цей день з усіх усюд лунають компліменти і тости.
Також, нерідко в цей день жінки отримують пропозиції руки і серця, що робить цей день незабутнім.
8-marta-istorija-i-traditsii-prazdnika-2

Немає коментарів:

Дописати коментар