вівторок, 30 січня 2018 р.

ГРВІ та грип. Як уникнути зараження та захистити себе від інфекції?

Рубрика: "Профілактична бесіда"
Картинки по запросу Грип та ГРВІ зима
   Зима – це пора, яка характеризується сезонною хвилею грипу та гострими респіраторними вірусними інфекціями (ГРВІ). Кожен знає про цю хворобу все: і симптоми, і наслідки, і лікування та багато хто з нас роблять одні й ті ж помилки при лікуванні ГРВІ. Займаються самодіяльністю, призначаючи собі лікування без поради з лікарем, що призводить до ускладнень.

Отже, давайте розглянемояк передаються ГРВІ? Перший механізм передачі— повітряно-краплинний. Під час чхання, кашлю з рота хворої людини вилітають дрібні частки слини і мокротиння, в яких віруси містяться у величезних кількостях та вдихаються іншою людиною при безпосередній близькості до хворого, або після того, як осядуть на підлогу, висохнуть і знов піднімуться в повітря з пилом. Інший механізм передачі респіраторної інфекції — контактний. Чхаюча або кашляюча людина прикриває рот рукою, сподіваючись запобігти поширенню інфекції повітряно-крапельним шляхом. Колосальна маса мікробів осідає на її руці, розноситься через предмети побуту та  при рукостисканні. Вірус грипу може зберігати життєздатність поза організмом до 3-х тижнів. Тому, зараження може відбуватися навіть через значний час після контакту хворої людини з предметами домашнього вжитку, дитячими іграшками, посудом, ручками дверей громадських закладів та ін.
 Як відрізнити грип від ГРВІ?                                                  
ГРВІ – це ряд гострих вірусних захворювань дихальних шляхів, що викликаються різними вірусами: риновірусом, аденовирусом, вірусом парагрипу, коронавірусів та іншими. Грип – це ГРВІ, викликане вірусом грипу. Чому ж зазвичай грип виділяють з усієї групи ГРВІ? По-перше для нього характерно виникнення епідемій, що охоплюють велику кількість людей. По-друге, грип зазвичай протікає важче, частіше дає ускладнення. Найчастішим ускладненням грипу є пневмонія, яка іноді може лише за 4-5 діб призвести до смерті хворого. Внаслідок ускладнень грипу також нерідко розвивається серцева недостатність.
Грип звалює вас відразу, а не поступово. Температура при грипі набагато вища, ніж при інших ГРВІ, нерідко термометр показує 39 градусів вже на початку захворювання. Якщо у вас  лихоманка, рясне потовиділення, сильний головний біль, біль в очних яблуках при спробі перевести погляд на інший предмет, світлобоязнь, запаморочення, ломота у м’язах і суглобах – це, швидше за все, грип. При грипі зазвичай виникає болісний кашель і біль за грудиною по ходу трахеї на 2-у добу хвороби.
Коли потрібно лікуватися вдома
При перших симптомах грипу не варто виходити з дому навіть заради візиту до лікаря – його слід викликати додому. Хвора людина, навіть із легкою формою грипу, становить небезпеку для оточуючих протягом усього періоду прояву симптомів – це, в середньому, 7 днів. В зоні зараження перебувають усі в радіусі 2 метрів навколо хворого.
Дотримуйтеся постільного режиму. Пийте багато рідини. Попіклуйтеся про те, щоб приміщення, де ви перебуваєте, регулярно провітрювалося і прибиралося (вологим прибиранням). Перелік препаратів, які лікують грип, вкрай обмежений. Саме лікар має призначити вам лікування – не довіряйте телебаченню чи інтернету як єдиному джерелу інформації з цього питання.
Призначене лікарем симптоматичне лікування у домашніх умовах може бути достатнім для одужання. Якщо ваш стан не погіршується, необхідно продовжувати лікування вдома до повного зникнення симптомів.
У вас вдома хворий на грип чи ГРВІ:
Вдома хворого необхідно ізолювати – виділити окрему кімнату і посуд, визначити одну людину, яка доглядатиме за нею, і, по можливості, триматися на відстані 2 метри. Для того, щоб зменшити виділення вірусів при чиханні, можна використовувати маску, одягаючи її на хворого. Щоб маска виконувала свою захисну функцію, необхідно, щоб вона закривала і рот, і ніс. Тільки в цьому випадку вона буде затримувати крапельки рідини, що вилітають при чиханні, розмові і кашлі. Хворому під час кашлю та чхання потрібно прикривати рот і ніс, бажано за допомогою одноразових серветок, які після використання слід одразу викинути у смітник. Якщо ж ви прикрили рот руками, вимийте їх з милом чи обробіть дезінфікуючим гелем, інакше усі ваші наступні дотики становитимуть небезпеку для інших.
Симптоми, що вимагають термінової госпіталізації
Викликайте “швидку” чи терміново звертайтеся безпосередньо до лікарні, якщо присутні наступні симптоми:  сильна блідість або посиніння обличчя, затруднення дихання, висока температура тіла, що довго не знижується, багаторазове блювання та випорожнення, порушення свідомості – надмірна сонливість чи збудженість, болі у грудній клітці, домішки крові у мокроті, падіння артеріального тиску. Продовжувати лікування вдома за наявності цих симптомів – небезпечно. Затримка з госпіталізацією може призвести до смерті хворого.
Як запобігти захворюванню?
Щоб уникнути зараження грипом навіть під час епідемії, необхідно дотримуватися кількох простих правил.
– Уникайте скупчень людей – це зменшить вірогідність контактів із хворими людьми.
– Користуйтеся одноразовими масками при необхідності – щоб захистити себе чи оточуючих від зараження. Маска запобігає випадковому контакту рук людини з ротом і носом, знижуючи ризик контактного шляху передачі інфекції. Важливо пам’ятати, що маску потрібно замінити, як тільки вона стане вологою чи забрудниться, так як волога маска не діє. Використані маски ні в якому разі не можна розкладати по кишенях чи сумках – їх потрібно одразу викидати у смітник.
– Регулярно провітрювати приміщення і робити вологе прибирання– як у помешканні, так і в робочих приміщеннях.
– Повноцінно харчуйтесь, висипайтесь, уникайте перевтоми.
Важливо, щоб харчування було різноманітним і збалансованим. Корисно їсти більше овочів, що містять фітонциди, які пригнічують розвиток хвороботворних бактерій, – хрону, редьки, цибулі, часнику. Також корисно щодня з’їдати кілька скибочок лимону з медом. Окрім цитрусових, заповітний вітамін С є в достатній кількості в ягодах – шипшині, чорній смородині, журавлині. Чай з додаванням цих рослин допоможе зміцнити імунітет
– Мийте руки із милом або обробляйте їх дезінфікуючим гелем із вмістом спирту після громадського транспорту, відвідування громадських місць.
– Перед сном корисно промивати ніс солоною водою або використовувати спреї на основі морської солі.
– Дотримуйтеся теплового режиму – одяг і взуття має відповідати розміру та використовуватись відповідно до погодних умов. Необхідно уникати переохолодження організму.
В ситуації, коли у вашому оточенні з’являється хворий на гостру респіраторну інфекцію, займайте активну позицію – робіть зауваження людині, яка кашляє чи чхає і не прикривається хусткою.
Основний метод профілактики грипу – це вакцинація. Щеплення бажано проводити  у передепідемічний період по грипу, але можлива вакцинація і в період епідемії. Щеплення проводяться здоровим людям, імунітет проти грипу виробляється через 2 тижні.
 Лікування
Лікувати грип можна за допомогою препаратів з доведеною активністю проти вірусу грипу. Вчасне використання противірусних препаратів за призначенням лікаря здатне скоротити період хвороби, полегшити її перебіг та запобігти розвитку ускладнень.
За умови легкого перебігу хвороби симптоматичне лікування у домашніх умовах може виявитися достатнім для повного одужання. Однак зловживати цими препаратами і застосовувати їх без призначення лікаря не слід: передозування може завдати серйозної шкоди організму.
МОЗ застерігає щодо народних засобів: лікування виключно народними засобами є неефективним і небезпечним, оскільки ніякі трав’яні відвари, чаї та настоянки на вірус грипу не діють. Однак народні засоби можуть згодитися для пом’якшення симптомів грипу – за умов грамотного використання без зловживань.
Пам’ятайте, що будь-яке вірусне захворювання, перенесене «на ногах», може погано відобразитися на вашому здоров’ї у майбутньому, а самолікування може призвести до небажаних наслідків і ускладнень. Будьте здорові!
Картинки по запросу Грип та ГРВІ зима

Немає коментарів:

Дописати коментар