суботу, 13 лютого 2016 р.

Увага! В Україну повернувся ПОЛІОМІЄЛІТ!

Джерело: "http://znvk23.zp.ua"               
 
Наші діти потребують вакцинації!
НАЙГОЛОВНІШЕ ПРО НЕБЕЗПЕЧНУ ХВОРОБУ

    Поліомієліт - це невиліковне інфекційне захворювання. Його спричиняє вірус поліо, що уражає нервову систему та призводить до паралічу, від якого жертви страждають усе життя. 5-10% з тих, що захворіли, помирають через ураження дихальних м'язів.


Як розповсюджується поліомієліт?

   Вірус поліо є дуже заразним. Він може передаватися від дитини до дитини та інфікувати без жодних симптомів, поки не призведе до зараження та паралічу тієї дитини, яка не має щеплення. Вірус живе в зараженій слині або калі інфікованої особи протягом багатьох тижнів. Поліо передається під час контакту з калом або слиною інфікованої людини - як правило, через брудні руки до рота, - а після цього розмножується в кишечнику. Побутові предмети та іграшки, що контактували з калом або слиною, можуть переносити вірус до рук і рота дитини. Вірус може заражати воду та їжу, якщо люди не миють руки.

Чому хвороба знову в Україні?

   Поліо був розповсюдженим ще в часи наших дідусів та бабусь. Але на початку 90-х років було проведено кілька раундів масової вакцинації дітей, і досить довго не траплялося жодного випадку захворювання на поліомієліт в Україні.

   Однак через те, що протягом останніх років вакцинування дітей було вкрай низьким, вірус знову в нашій країні й уже є випадки паралічу. За міжнародними медико-санітарними правилами, в Україні було оголошено спалах поліомієліту. Це означає, що діти мають високий ризик захворіти на цю смертельно небезпечну хворобу.


НАЙГОЛОВНІШЕ ПРО БЕЗПЕЧНУ ВАКЦИНУ

Є два типи вакцин:

   1. Оральна поліомієлітна вакцина (ОПВ) - дві рожеві краплі, які капають у рот. Вона використовується для зупинення спалахів та досягнення високого рівня захисту дітей на територіях, куди повернувся і де циркулює вірус, а також для проведення рутинної імунізації.

  2. Інактивована поліомієлітна вакцина (ІПВ), що вводиться шляхом ін'єкції. Вона використовується для рутинної імунізації.


Які вакцини використовуються в Україні?

   Як ОПВ, так й ІПВ є абсолютно безпечними вакцинами. ОПВ, що використовується в Україні, перекваліфіковано ВООЗ та закуплено ЮНІСЕФ. Вакцину, яка застосовується в Україні, вироблено у Франції. У неї немає розповсюджених побічних ефектів, і її також використовує весь світ. Протягом останніх 20 років ця вакцина врятувала 5 мільйонів дітей від хронічного паралічу, спричиненого вірусом поліо.

Скільки доз вакцини потрібно?

   Як правило, для забезпечення захисту дитині потрібно 4 дози вакцини проти поліомієліту. Однак у випадку спалаху вірусу необхідні додаткові дози, щоб максимально захистити малюків та припинити циркуляцію вірусу в країні. Навіть повністю вакцинованим дітям потрібно зробити додаткові щеплення ОПВ протягом кожного туру додаткових заходів з імунізації, що здійснюються державою.

Ризику передозування не існує!

Чи вакцинувати хворих дітей?

   Так. Дуже важливо забезпечити вакцинацію хронічно хворих дітей, оскільки рівень їхнього імунітету є нижчим, ніж в інших, - а отже, вони вразливіші до інфікування вірусом поліо. ОПВ є безпечною, і її можна давати хворим дітям, що мають симптоми грипу чи застуди. Протипоказання до щеплення - надзвичайно рідкісні випадки. Іх може визначити ваш лікар або спеціальна імунологічна комісія, що збирається в районній лікарні або міській чи обласній поліклініці.


Що таке додаткова кампанія імунізації?


   Додаткові заходи (кампанія) з імунізації передбачають додаткові щеплення для великої кількості дітей протягом короткого часу. Вони організовуються, коли епідеміологічна ситуація в країні погіршується і є високий ризик зараження, а також під час спалахів інфекційних хвороб.


Що таке рутинна імунізація?


   Рутинна імунізація - це програма, яку держава проводить для всього населення, зокрема для всіх дітей молодшого віку, щоб забезпечити захист від найнебезпечніших інфекцій. В Україні діти отримують безкоштовні щеплення від 10 захворювань за 6 разів протягом перших півтора року життя. Рутинна вакцинація від поліо є однією зі складових стандартного календаря щеплень.

ШАНОВНІ БАТЬКИ, ЗВЕРНІТЬ УВАГУ!

   Навіть повністю щепленим дітям потрібні додаткові щеплення ОПВ протягом кожного туру кампанії з вакцинації.

Будь ласка, стежте за оголошеннями в ЗМІ та питайте свого лікаря про графік наступних турів імунізації. Зокрема звертайте увагу на інформацію про вік дітей, яким варто зробити щеплення проти поліомієліту.





Пам'ятайте: ліків від поліо не існує.

Єдиний захист від хвороби - щеплення!

Немає коментарів:

Дописати коментар