Дорогі друзі, вітаємо вас із початком нового навчального року! Нехай навчання дається легко, інтерес до наук не згасає, а мудрі наставники допомагають у досягненні високих результатів!

вівторок, 2 лютого 2016 р.

2 лютого - День бабака

Рубрика: "Свята та події"
Автор: Голобородько Вероніка 

    2 лютого – традиційне народне свято - день бабака. Існує повір’я: бабак, який вилізає з нори, віщує, якою буде весна. Якщо день похмурий, бабак не бачить свою тінь та спокійно покидає свою домівку -  скоро весна. Якщо день сонячний, бабак бачить свою тінь й сидить у хатинці -  зима продовжиться ще 6 тижнів. Що ж це за тварина!?
   Бабаки- одні с надзвичайних тваринок, вони великі ледарі и полюбляють поспати. Ця тварина відноситься до гризунів, роду сурків, та родини більчих . Бабаки бувають різних видів: жовтобрюхі бабаки, сиві бабаки, які  мешкають у гірській місцевості, лісові (мешкають  на рівнинах
   На вигляд - це невеличка тваринка, на зріст біля 60 см,  за вагою до 5 кг. У них відносно маленькі, але дуже міцні лапки, які призначені для риття землі.
Хвіст  відносно маленький до 15 см., пухнатий, вкритий  темним або бурим волоссям. Колір хутра  тваринки рудий, або червоно - коричневий. Молоді бабаки мають більш темний колір хутра та чорні стопи. Нерідко серед бабаків зустрічаються альбіноси.
   Межі перебування: ліси, відкриті рівнини. Свої хатинки розміщають на відкритих ділянках, де добре прогрівається сонцем. Цікаво дізнатися: у хатинці бабака від 1до 11 виходів, це пов’язано з переміщанням у хатинці до камер - тонелів- камери вбиральні, гніздової камери.
   Бабаки ведуть поодинокий спосіб життя, рідко групуються у період парування. Лісові бабаки дуже агресивні. Активні тваринки переважно  вдень.
Головні вороги для гризуна: вовки, пуми, рисі, ведмеді, куниці, собаки, койоти.
Бабачки споживають рослинну їжу: листя кульбабки, різнотравя, зернові. Інколи споживають жучків, равликів, коників. Після зимової сплячки харчуються тварини корою дере, а також горохом та бобами. Запасів кормів на зиму бабаки не роблять.

   Восени бабаки багато їдять, накопичуючи жир. Для зимової сплячки обирають лісову місцевість. Сплячка у лісових бабаків 14 днів, у інших - довша. Після сплячки настає час парування. Тривалість життя у бабачків біля 10 років.






Немає коментарів:

Дописати коментар