суботу, 16 квітня 2016 р.

Заняття декоративно–прикладним мистецтвом – користь для рук і мозку!

Рубрика: "Світ моїх захоплень"

Автор: Ткаченко Ганна Василівна, вчитель трудового навчання

Джерело: Кафедра вчителів суспільно-естетичних дисциплін ЗОШ № 23

     Основна мета трудового навчання – виховання творчої особистості, найповніший розвиток її інтересів, нахилів, здібностей, підготовка учнів до професійного самовизначення і трудової діяльності в майбутньому житті. Уроки обслуговуючої праці дають можливість учням закріплювати і покращувати знання та практичні навички , допомагають виявити творчий потенціал, розвивають творчі здібності, і надають можливості реалізувати свою творчу індивідуальність.

    Серед учнів все більшу популярність здобувають уроки декоративно–прикладного мистецтва. Декоративно–прикладне мистецтво має важливе значення в духовному розвитку школярів. Українська народна вишивка, в’язання гачком і спицями стали одними з улюблених тем дітей школи . Взявши в руки голку, спиці або гачок, зробивши перші візерунки , дівчата випробують радісне здивування, виявляючи , що вони самі можуть створювати вироби, корисні та красиві речі.
     Доведено, що дівчатам та жінкам необхідно займатися рукоділлям. Сьогодні у всьому світі спостерігається сплеск різного жіночого рукоділля при тому, що все можна купити в магазині. І це зовсім не випадково. Жінки, мабуть, свідомо відчувають, що дуже захопилися чоловічой активністю, освоєнням зовнішнього простору. Ручна творчість – це чудове хобі, бо в процесі творіння виникають думки, які можуть допомогти у повсякденному житті. Вчені вважають, що представниці прекрасної статі, які займаються рукоділлям, є найбільш жіночими і мають врівноважений характер. Вважається, що робота , пов’язана із тонкою моторикою, тобто впливом на кінчики пальців, допомагає жінкам нормалізувати гормональний баланс. Будь–яка творчість – чудовий спосіб розслабитися після напруженого дня. 
     Повторювані рухи – як при шитті, вишиванні, в’язанні, плетінні бісером – позитивно впливають на нервову систему, усувають наслідки стресу і благотворно впливають на психічний стан. Творчі процеси активно включають в роботу наш мозок і особливо праве його півкуля. Адже саме воно відповідає за обробку такої інформації як емоції, інтуїція, уява, просторова орієнтація. Рівно як м’язи атрофуються, якщо їх не використовувати, так і наш мозок слабшає, якщо його хоч зрідка не навантажувати. Так що , якщо хочете бути здоровими, то купуйте швейну машинку. Це буде зовсім не зайвим. 
.      Ще в другому столітті китайці відкрили таємницю впливу руху рук на розвиток мозку. Вони вважали, що такі рухи сприяють гармонізації розуму і тіла, а також надають позитивний вплив на розвиток пам’яті. Рукоділля стало чимось на зразок всебічного масажу, оскільки останнім часом людство все менше працює руками, і максимум б’ють по клавіатурі або мишці. 
     І не забувайте, що теж в’язання, вишивання не тільки допомагає розвиватися інтелектуально, але й просто заспокоює нерви, відновлює сили, відволікає від насущних проблем і багато іншого. Рукоділля допомагає нам зрозуміти світосприйняття, що життя не складається з нескінченних гонок, подій, феєрверків, допомагає навчитися любити життя з її монотонністю і одноманітністю. Так що взяти зайвий раз в руки гачок, спиці або запустити в роботу швейну машинку ніколи не буде зайвим і шкоди вам вже точно ніякої не принесе. А результат зробленої вами роботи буде красуватися на поличках у вашому будинку, або ж стане відмінним подарунком для близьких вам людей. Ви берете ниточки і спиці, голочки і бісер, а з – під ваших рук виходять шедеври прикладного мистецтва – чи це не магія, а ми з вами, рукодільниці, трошки чарівниці, для себе, своїх рідних та друзів.
 
     

 





Немає коментарів:

Дописати коментар