пʼятницю, 21 лютого 2020 р.


Картинки по запросу "день рідної мови"Нації вмирають не від інфаркту. 
Спочатку їм відбирає мову. 

Ліна Костенко

Міжнаро́дний день рі́дної мо́ви, також Міжнародний день материнської мови (англ. International Mother Language Day) — день, який відзначають щороку 21 лютого, починаючи з 2000 року. Про «підтримку мовного та культурного різноманіття та багатомовності» було оголошено на ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО, що проходила 26 жовтня — 17 листопада 1999 року в Парижі.
Оскільки з 6 000 розмовних мов світу близько половині загрожує зникнення, ЮНЕСКО прагне підтримувати мову як ознаку культурної приналежності особи. Окрім того, організація вважає, що вивчення іноземних мов та багатомовність є ключами до взаєморозуміння та взаємоповаги.

Щорічне відзначення цього дня використовується для скерування уваги на меншини з менш аніж 10 тисяч осіб, які активно розмовляють рідною мовою. Часто ці мови не передаються наступному поколінню і потрапляють у забуття. Багато мов, котрими розмовляють менше 100 осіб, не задокументовані.

Походження дати
1952 року тогочасна влада Пакистану проголосила урду єдиною державною мовою, рідною вона була лише для 3 % населення. Це було негативно сприйнято, особливо на сході, де майже винятково розмовляли бенґальською мовою. 21 лютого 1952 року, під час демонстрації протесту в Дацці, поліція та військові вбили кількох студентів-демонстрантів. Після проголошення незалежності Східного Пакистану (Банґладеш) 1971 року, цей день відзначають в країні як день мучеників. За пропозицією Бангладеш ЮНЕСКО проголосило 21 лютого 2000 першим міжнародним днем рідної мови.

Картинки по запросу "Пам'ятник жертвам боротьби за статус бенґальської мови, встановлений на території університету в Дацці." 
Пам'ятник жертвам боротьби за статус бенґальської мови, встановлений на території університету в Дацці.

                            





Топ-10 найпопулярніших мов світу

         Чи знаєте ви, що на найпопулярнішою мовою світу говорить 1/7 населення планети? І це зовсім не англійська!
Всього в світі налічується більше 7000 мов, але 10 з них - найпопулярніші. 

№10 Французька мова - 150 млн. носіїв. Французькою мовою говорять в 53 країнах світу, основною з яких є Франція. Близько 150 млн. носіїв в світі. Французький є офіційною мовою багатьох міжнародних організацій: Євросоюз, Міжнародний олімпійський комітет, ООН та ін.
 Картинки по запросу "франция"
           №9       Індонезійська мова - 200 млн. носіїв Індонезійсько. мовою говорять в 16 країнах, включаючи Індонезію, має статус робочої мови в Східному Тиморі. Індонезія - острівна держава, що налічує понад 13 тис. островів.
Індонезійська мова оформилася в 20 столітті на основі малайської і є найбільш поширеним діалектом малайської мови.

8 Португальська мова - 240 млн. носіїв Португальською мовою говорять в 12 країнах світу. Португальська мова є офіційною мовою Бразилії.
У 12-му столітті Португалія стала незалежною від Іспанії і розповсюдила свої володіння по всьому світу завдяки мореплавцям. Заснувавши колонії в Бразилії, Анголі, Макао, Мозамбіку, Венесуелі і ін. Країнах, Португальська - одна з офіційних мов Європейського Союзу та інших міжнародних торганізацій.



№ 7 Бенгальська мова - 250 млн. носіїв Бенгальською мовою говорять в Бангладеш і деяких штатах Індії. Для Бангладеш бенгальська мова - офіційна, а для Індії - друга за популярністю мова.
№6. Російська - 260 млн. носіїв. Російською мовою говорять в 17 країнах світу. Російська - офіційна мова Росії, Казахстану, Білорусі, Киргизстану і Таджикистану. Широко поширена на Україні, в Латвії та Естонії. Російська мова є однією з шести офіційних мов ООН.
 Картинки по запросу "українські костюм свято"
№5 Арабська мова - 267 млн. носіїв Арабською мовою говорять в 58 країнах світу. Найбільше число носіїв арабської зосереджено в Саудівській Аравії, Іраку, Кувейті, Сирії, Лівані, Йорданії та Єгипті. Арабська мова поширюється по світу ще і завдяки головній книзі мусульман - Корану. Арабська стала шостою офіційною мовою ООН в 1974 році.

№4 Іспанська мова - 427 млн. носіїв Іспанською мовою говорять в 31 країні світу. Виникла іспанська мова в Іспанії в середньовіччі і поширилася по світу за часів Великих географічних відкриттів. Іспанська мова є офіційною мовою міжнародних організацій: ООН, Євросоюз, Союз південноамериканських націй і ін.

№3 Хінді - 490 млн. носіїв Мовою Хінді говорять в Індії, Непалі, Бангладеш і Пакистану. Багато хто передбачає, що незабаром Хінді стане мовою з найбільшою кількістю носіїв в світі, і випередить Китай, але коли це станеться і взагалі чи відбудеться, залишається невідомим.

2 Англійська мова- 600 млн. носіїв Англійська - найпоширеніша мова в світі за кількістю країн, які вона охоплює - 106 країн. Офіційною і основною мовою англійська є в Великобританії. У таких країнах як Індія, Ірландія, Нова Зеландія, Канада і Філіппіни англійську використовують як офіційну, але крім неї є ще й свої офіційні мови.

 Картинки по запросу "англия"
№ 1 Китайська мова - 1,3 млрд. носіїв. Китайська мова є офіційною мовою КНР, Тайваню і Сінгапуру. У всьому світі на ній говорять понад 1,3 млрд. людей і тому вона посідає перше місце в списку найбільш поширених мов світу.
Китайська мова вважається найбільш складною мовою в світі. Китайська мова входить до шістки офіційних мов ООН.


Немає коментарів:

Дописати коментар