вівторок, 5 березня 2019 р.

Культура польського народу давно стала невід

Рубрика: "Свята та події"
Автор: Дідух Діани, учениці 9-А класу

       В суботу 2 березня в Інженерному інституті Запорізького національного університету (це колишня інженерна академія) відбувся Польський карнавальний бал. Слово «карнавал» походить від латинського «carne vale», що означає «прощай, м'ясо» або також від латинського «car val» - «корабель блазнів». Свято карнавалу з'явився в Західній Європі в IX-X століттях. Родоначальницею стала Італія. Культура польського народу давно стала невід'ємною частиною європейського культурного надбання. Вплив польських традицій не оминуло й Україну.
    Польські бали були звичайною справою в Олександрівську в ХІХ-початку ХХ століть. Їх влаштовували аристократи не тільки, щоб повеселитися або відсвяткувати відомий свято «Жирний четвер» [останній четвер перед Великим постом], але і в цілях благодійності. У той же час, на початку ХХ століття, в Запоріжжі, який в ті роки носив ім'я Олександрівська, міським головою був саме поляк - Фелікс Мовчанівського. Завдяки йому польські карнавальні бали стали традиційною частиною святкування настання весни і в нашому місті.
    Згодом традиція була втрачена. Сьогодні ж цю ідею втілює в життя голова товариства польської культури ім. св. Іоанна Павла II Анна Макушинська. Таким чином хочуть популяризувати традиції карнавальних благодійних балів дореволюційних часів, зокрема старого Олександрівська. Дорослі і діти з усієї області несли гостям ідею про спорідненість польського і українського народів.
    Учасники дійства різного віку нагадували про великих поляків, про визначні пам'ятки держави, про сучасні досягнення і минулі заслуги. На саморобний п'єдестал піднімалася і королева Ядвіга, покровителька польського народу, і поляк за походженням Папа Римський Іоанн Павло II, великий композитор Фредерік Шопен, і навіть лауреат Нобелівської премії Марія Кюрі. Наш танцювальний колектив «Чарівний чобіток» підготував для цього заходу польский танок «Хустина». Усім сподобались наші костюми та наша интерпритація польського танцю. 











Немає коментарів:

Дописати коментар