четвер, 9 листопада 2017 р.

Всеукраїнський радіодиктант національної єдності

Картинки по запросу день укр писемностіРубрика: "Свята та події"
Джерело: Блог 8-Б класу 

      День української писемності та мови – свято, яке відзначається у нашій країні з 1997 року. Сталося це завдяки ініціативі президента України Леоніда Кучми. 
    За православним календарем 9 листопада вшановують пам’ять Преподобного Нестора-Літописця - послідовника Кирила і Мефодія. Вважається, що Нестор Літописець став прабатьком української писемної мови. Існують версії, що раніше на території України застосовували кілька видів писемності, деякі з них використовували грецьку абетку або латиницю. Сучасний алфавіт української мови здебільшого складається з аналогів грецьких літер і декількох слов’янських знаків, однак раніше, крім кирилиці, використовувалася так звана глаголиця.
    Традиційно в цей день проходить досить багато заходів. Щорічно, в День української писемності та мови можна побачити урочисте покладання квітів до пам'ятника Нестора Літописця. Так само проходить нагородження кращих українських літераторів і популяризаторів українського слова, а також видавництв, які випускають літературу українською мовою.
     Потрібно додати, що в багатьох школах в День української писемності та мови проводять традиційні диктанти.
     Цьогорічний - сімнадцятий - Всеукраїнський диктант Національної єдності відбудеться, як і щороку, у День української писемності та мови – 9-го листопада. Гасло радіодиктанту "Нас багато. Ми різні. Але нас об’єднує спільна мета". 
    Вперше радіодиктант писали у 2000-му році у травні з нагоди Дня перепоховання Тараса Шевченка і Дня рівноапостольних Кирила та Мефодія. Тоді на адресу "Українського радіо" надійшло близько тисячі робіт, - пригадує координаторка акції, ведуча спецпроекту "XVII Радіодиктант національної єдності" Аліна Акуленко. За її словами, протягом останніх 17 років ця акція перетворилася із звичайної перевірки знань української мови до масштабного міжнародного флешмобу. Щороку кількість охочих долучитися до написання радіодиктанту невпинно зростає. Приміром торік, каже Аліна Акуленко, надійшло понад 21 тисяча робіт, із яких 18 з половиною тисяч – в конверті. Також розширюється і географія радіодиктанту. У 2016-му на адресу Хрещатик, 26 надійшло 34 конверти із різних країн світу, а в кожному конверті – по кілька робіт. Загалом же кількість учасників значно більша, адже не всі наважуються надіслати диктант на перевірку.
    "Ми не шукаємо в диктантах помилки, ми шукаємо диктанти без помилок. А коли знаходимо ті, які написані бездоганно, оголошуємо цих учасників переможцями", - зазначила Аліна Акуленко.

    Традиційно текст радіодиктанту складає і читає в ефірі Українського радіо доцент Київського університету імені Бориса Грінченка, автор підручників і посібників із української мови, теле- і радіоведучий Олександр Авраменко. Він не приховує свого хвилювання, адже відповідальність перед багатотисячною аудиторією величезна. За його словами, текст не має бути легким, адже це нецікаво, немає духу змагань. Натомість мають бути перешкоди, які буде цікаво долати. Текст має бути наповнений орфограмами, пунктограмами, а також змістовним і сучасним.
       Тож пропонуємо й учням нашої школи долучитися до Радіодиктанту національної єдності!
                        

Немає коментарів:

Дописати коментар